Het Insignia Systeem – De Overwelving Tandartsen – Zutphen

Het Insignia Systeem

Een mooie en gezonde lach om een leven lang te stralen; een mooier visitekaartje kun je jezelf niet wensen. Bij het mooi en gezond maken van je mond komt wel wat kijken! Wij maken gebruik van het voor jou allerbeste en meest geavanceerde bracketsysteem: het Damon systeem! Helemaal individueel aangepast aan je lach en tanden met behulp van de digitale 3D technieken van Insignia.


Wat houdt die aanpassing in?

Verborgen in het kleine “slotje” dat op de tand of kies zit, bevindt zich de 3 dimensionale sturing voor die tand. De slotpositie op de tand en de keuze van de draad wordt altijd individueel bepaald door ons. Er is nooit sprake van een standaard positie omdat ook jij niet standaard bent.

Iedere gezicht is uniek en dus iedere beugel ook. Daarom ontwerpen wij voor elke tand een unieke bracket. Aan het begin van de behandeling weten wij al hoe de eindsituatie kan worden. We maken gebruik van de virtuele software techniek Insignia om het gewenste eindresultaat te vertalen naar je beginsituatie en kunnen zo de gewenste apparatuur ontwerpen. Met grote precisie ontwerpen wij je apparatuur  en wordt de virtuele situatie overgebracht naar je mond via “jigs”(malletjes) die de brackets bevatten.


De tandbeweging

Als het gehele systeem is geplaatst begint in de mond het ombouwproces van bot dat er voor zorgt dat je tanden en kiezen naar de gewenste positie worden geleid. We maken tijdens dit proces gebruik van je eigen spieren (tong, wang, lip), de speciaal voor jou gemaakte draden met “geheugenfunctie” en de hulpmiddelen zoals elastieken of buisjes, veertjes etc.

Met hele kleine en biologisch verantwoorde krachten worden de tanden samen met het bot verplaatst om de tanden recht te zetten en ook om bijvoorbeeld je lippen beter te ondersteunen(vollere lippen).

Deze nieuwe techniek maakt het zelden noodzakelijk dat er tanden of kiezen moeten worden verwijderd. Je kaken worden verbreed (zonder chirurgische ingreep) waardoor de tanden beter op elkaar gaan passen. Bij andere, meer conventionele technieken die in de meeste klinieken nog worden toegepast, wordt een tekort aan ruimte maar al te vaak opgelost door twee of meer kleine kiezen te trekken.

Wij vinden dat jammer en ongewenst. Dit is tegenwoordig door het toepassen van het Insignia systeem nauwelijks meer noodzakelijk. Samen met de elastieken, de draden en je spieren, zorgen de brackets ervoor dat vanaf dag één gewerkt wordt in de richting van de ontworpen eindsituatie.


Wat kun je zelf doen

Van onze kant wordt er alles aan gedaan om een snelle en comfortabele behandeling mogelijk te maken. Je kunt er zelf ook veel aan doen om je behandeling vlot en prettig te laten verlopen. De eerste weken zul je moeten wennen aan de apparatuur; het kan wellicht een dag of tien wat gevoelig zijn, maar dat ongemak neemt snel af. Je mag paracetamol gebruiken om de gevoeligheid wat minder te maken. Gebruik geen NSAID(brufen of naproxen bijvoorbeeld) omdat hierdoor de tandbeweging wordt vertraagd.

Gun jezelf de tijd om opnieuw te leren kauwen met je kiezen tijdens deze fase en vermijd contact met de brackets. Dat is makkelijker geschreven dan gedaan en zal zeker enige oefening vergen. Een bracket komt nooit vanzelf los van je tand. Alleen wanneer er op gebeten wordt en de kracht te groot wordt komt deze los. Gelukkig maar, want anders zou het glazuur kunnen afbrokkelen. Maar aan de andere kant jammer, want het vertraagt je behandeling.

Bij het Insignia systeem kan de bracket gelukkig wel met dezelfde grote nauwkeurigheid worden teruggeplaatst (in de jig) .

Wees vanaf het begin voorzichtig met de apparatuur, bijt niet af met de voortanden, kauw op kleine stukjes voedsel met je kiezen, gebruik geen harde dingen zoals kauwgum, noten, lolly’s of brokken chocolade. Snijd je voedsel klein en gebruik vooral je kiezen. Je mag gerust (light) frisdranken gebruiken, maar beperk het gebruik hiervan vanwege het vaak zure karakter van de dranken. Ook spa-rood is een zure drank! Het glazuur lost op met als gevolg blootliggend tandbeen dat erg pijnlijk is bij eten en drinken.

Het opnieuw aanbrengen van (nieuwe of losgekomen) brackets kan in rekening worden gebracht.


Insignia is geavanceerde software die uw behandelaar gebruikt om een behandelplan op maat van uw unieke glimlach te maken. Door deze aangepaste aanpak die resulteert in een snellere, meer precieze behandeling krijgt u een 100% op maat gemaakte beugel.

Insignia specialisten zijn lid van een selecte groep die extra training en certificering hebben ondergaan om de beste zorg voor de patiënt beschikbaar is en de perfecte glimlach voor u.