De Overwelving Tandartsen | Mondzorg voor iedereen
Header afbeelding

Angst voor de tandarts

Het komt vaak voor: angst voor de tandarts. Bijna een kwart van alle Nederlanders is gevoelig voor angst voor de tandarts. Bij De Overwelving Tandartsen zetten we een extra stapje zodat u minder angstig bent. Zo doet ons team er alles aan om u zich thuis te laten voelen. Als u laat weten dat u angstig bent, zullen we hier rekening mee houden.

Behandeling angstige tandartspatiënten

Vaak doet een bezoek aan de tandarts geen pijn, maar toch heersen er ‘griezelverhalen’ over tandartsen. Tijdens een controle controleren wij enkel de gezondheid van uw gebit. Dit is pijnloos. Als u een behandeling nodig heeft, zullen we u hier uitgebreid over inlichten zodat u weet waar u aan toe bent. Vaak blijkt dat de griezelverhalen een broodjeaapverhaal zijn en dat de technieken van tegenwoordig ervoor zorgen dat de behandeling meevalt. Samen met u bepalen hoe we uw angst kunnen verminderen. Komen we hier samen niet aan uit? Dan schakelen we een gespecialiseerde tandarts in.

Angst voor tandarts voorkomen

Het is erg vervelend dat u angstig bent voor de tandarts. We willen daarom graag het gesprek met u aangaan om te kijken waar u een trauma hebt opgelopen. Zo kunt u vroeger bijvoorbeeld vervelende ervaringen hebben gehad of uw ouders of bekenden kunnen vervelende verhalen verteld hebben. Omdat de technieken voortdurend verbeteren, zijn veel behandelingen pijnvrij. Voorafgaand aan een behandeling, kunnen wij u goed informeren zodat u minder angstig bent. Om te voorkomen dat uw kinderen angstig zijn, is het raadzaam om de kinderen vaak mee te nemen naar de tandarts. Zo kunnen zij spelen met de bewegende stoel en met een passende beloning merken ze dat de tandarts niet vervelend is. Ook vragen wij u om mee te gaan als uw kind een controle of behandeling heeft. Dit geeft een vertrouwd gevoel.

Tips bij angst voor tandarts

Graag geven wij u enkele tips:

  • Vertrouwen: ons team bouwt graag een vertrouwensband op zodat u minder angstig bent. Praat over uw angst. Onze goed opgeleide tandartsen kunnen u vaak geruststellen. 
  • Controle: behoud zelf de controle door vooraf een gebaar af te spreken waarmee u de behandeling kunt onderbreken. 
  • Openheid: wees eerlijk naar de tandarts en geef aan als u angstig bent of als u pijn voelt. 
  • Informatie: wees kritisch op informatie van internet en neem contact op voor vragen.
  • Afleiding: om te zorgen dat u rustig bent, kunt u voorafgaand ademhalingsoefeningen doen. Ook kunt u vragen of de tandarts een muziekje opzet ter afleiding. 
  • vooraf kunt u ademhalingsoefeningen doen, maar u kunt de tandarts ook vragen om een muziekje op te zetten. Zo heeft u wat afleiding. 

De Overwelving Tandartsen helpt u graag

Voorkom dat u te angstig bent om naar de tandarts te gaan en plan regelmatig een controle. Dat is goed tegen de angst en gezond voor uw gebit. Heeft u toch twijfels? Neem dan contact met ons op.