De Overwelving Tandartsen | Bruggen en implantaten
Header afbeelding

Brug of implantaat, wat is het verschil?

Is er een tand of een deel van uw gebit beschadigd geraakt? Dan is een brug of implantaat wellicht de juiste oplossing voor uw. Dat betekent dat we een kunsttand of kunsttanden plaatsen. De tandartsen bij De Overwelving Tandartsen adviseren u graag wat de best passende oplossing is voor u. Als er een groot deel van uw gebit in ernstige staat is, adviseren we ook wel eens om na te denken over een kunstgebit. Op deze pagina leggen we u uit wat het verschil is tussen een kroon en brug. Is er spoed? Neem dan meteen contact op via 0575 514 060.

 

Het verschil tussen een brug of implantaat

Het grootste verschil? Een brug wordt vastgezet aan omliggende gezonde tanden terwijl een implantaat met een schroef vastzit in het gebit. Hiervoor moeten bestaande tanden getrokken worden. De keuze voor brug of implantaat is afhankelijk van uw situatie. Het is belangrijk om goed met de tandarts af te stemmen wat voor uw situatie de juiste oplossing is.

Wat is een brug?

Een brug is een oplossing waarin uw tand wordt vervangen door een kunsttand. Deze kunsttand wordt bevestigd aan gezonde omliggende tanden. De mondzorgprofessionals van De Overwelving Tandartsen meten nauwkeurig uw gebit in zodat uw brug precies tussen uw andere tanden past. Met zogenoemde retentievleugels wordt dit vastgemaakt aan omliggende tanden. Dit zal de professionele tandarts bevestigen. Tot slot controleren we zorgvuldig of de brug goed past. Een brug kan vaak snel gezet worden en is een relatief goed te betalen oplossing.

Voor- en nadelen van een brug

Een groot voordeel is de snelheid van het zetten van een brug. Omdat u niet onder narcose hoeft en er geen operatie plaatsvindt, kunnen we bij De Overwelving Tandartsen vaak snel een brug voor u op maat maken. Afhankelijk van uw zorgverzekering kan een brug ook relatief goedkoop uitvallen. Echter heeft een brug ook nadelen. Doordat hij leunt op gezonde omliggende tanden, kunnen deze omliggende tanden beschadigen. Ook kan omliggend tandweefsel aangetast worden. Het is dus belangrijk om uw tandartscontrole regelmatig in te plannen.

Wat is een implantaat?

Anders dan een brug, ‘leunt’ een implantaat niet op omliggende tanden. Door middel van een operatie wordt de kunsttand of tandengroep vastgemaakt aan het kaakbot door middel van een schroef. De kunstwortel wordt gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal om zo ontstekingen te voorkomen. Vanaf 18 jaar of ouder is het kaakbot volgroeid en kunt u een implantaat laten zetten.

Voor- en nadelen van een implantaat

Door de eigen wortel, worden omliggende tanden niet aangetast. Dat is een groot voordeel van een implantaat. Zo wordt ook het gezonde tandweefsel niet aangetast. De kans op bijwerking bij een implantaat is erg klein. De implantaat wordt dan ook vaak gezien als een langetermijninvestering. U heeft er namelijk lang plezier van, maar de investering is groter dan bij een brug. Daarnaast gaat u een langer traject in waarin we u zullen moeten opereren.

Wordt een brug of implantaat vergoed?

Afhankelijk van uw zorgverzekering, kan er een deel van de behandeling verzekerd worden. De basisverzekering dekt vaak deze behandeling niet. Enkel onder speciale voorwaarden kunnen behandelingen volledig verzekerd worden. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar.

Persoonlijke aandacht 

Welkom bij De Overwelving. Wij staan u graag te woord en garanderen persoonlijke aandacht. Een afspraak bij de tandarts kan namelijk best spannend zijn. Daarom zetten we ons voor 100% in voor persoonlijke aandacht en zorgen we ervoor u dat u zich thuisvoelt. Schrijf u in via ons digitale inschrijfformulier. Hier kunt u ook uw eerste afspraak inplannen. Bij vragen over deze inschrijving kunt u contact opnemen met 0575 514 060.