De Overwelving Tandartsen | Gezond Tandvlees

Gezond tandvlees

Ontstoken tandvlees is niet alleen vervelend, maar kan ook vervelende gevolgen hebben. Het is daarom van belang om aandacht te besteden aan de verzorging van tandvlees, want zo voorkomt u dat uw gebit aangetast kan worden bij ontstekingen. Hoe u uw tandvlees goed verzorgt en uw mondhygiëne stabiel houdt kan u op deze pagina lezen. De Overwelving Tandartsen staat daarnaast klaar om u van dienst te zijn en bij te dragen aan een gezond gebit.

Ons team van specialisten

Ongezond tandvlees

Ontstoken tandvlees kunt u merken aan tandvlees dat dikker, roder of donkerder en sneller bloedt dan normaal. Ook kunt u merken dat u een vieze smaak heeft in uw mond of een slecht ruikende adem. Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën die zich hebben opgehoopt tot tandplak en tandsteen. De bacteriën komen door etensresten en speeksel in uw mond terecht en verzamelen zich in tandplak. Verharde tandplak wordt vervolgens tandsteen, wat uw tandarts kan verwijderen. Het is belangrijk dat dit regelmatig gebeurt, zodat de kans op ontstoken tandvlees zo klein mogelijk blijft.   

Wanneer u toch last heeft van ontstoken tandvlees, kunt u te maken krijgen met gingivitis en parodontitis. Gingivitis is het beginstadium van ontstoken tandvlees en kunt u herkennen aan gevoelig tandvlees dat sneller bloedt, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen. Parodontitis is een verder gevorderd stadium van ontstoken tandvlees. De ontsteking heeft zich bij dit stadium dieper verplaatst in uw tandvlees: naar het kaakbot rondom uw tanden.

Gevolgen van ontstoken tandvlees

Vooral het verder gevorderde stadium van ontstoken tandvlees, parodontitis, kan serieuze problemen geven aan uw gezondheid. Zo raakt uw tandvlees door de ontsteking losser van tanden en kiezen waardoor er ruimtes ontstaan waar meer bacteriën zich kunnen ophopen tot tandplak. Het gevolg hiervan is dat uw kaakbot aangetast kan worden en zelfs kan afbreken, waardoor er minder kaakbot rondom de wortels van uw gebit zit. Dit is niet te herstellen en hierdoor kunt u uw tanden en kiezen verliezen.

Daarnaast speelt ontstoken tandvlees ook een rol in uw algehele gezondheid. Zo is er een verhoogde kans op aandoeningen als diabetes, beroertes en hart- en vaatziekten. Dus niet alleen uw mondgezondheid loopt gevaar, ook heeft ongezond tandvlees invloed op andere aandoeningen. 

Hoe voorkom je ontstoken tandvlees?

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom sommen wij hieronder graag een aantal adviezen voor u op om uw tandvlees gezond te houden. Daarnaast adviseren wij om altijd contact met uw tandarts op te nemen als u twijfels of vragen heeft.

  • Het is belangrijk om uw tanden twee keer per dag twee minuten lang te poetsen. Het gebruik van een elektrische tandenborstel wordt sterk aanbevolen. 
  • Naast het tandenpoetsen, is het ook verstandig om uw tanden iedere dag met tandenstokers of ragers schoon te maken. Let hierbij  vooral op de ruimtes tussen uw tanden en kiezen.
  • Het wordt afgeraden om veel voedsel en drank te nuttigen met veel suikers. Daarnaast is roken ook schadelijk voor uw tandvlees.
  • Bezoek uw tandarts met regelmaat zodat uw gebit en tandvlees gecontroleerd worden en tandsteen regelmatig verwijderd wordt. 

De Overwelving is er voor u

Bij de Overwelving helpen wij u graag aan gezond tandvlees. Heeft u vragen? Of twijfelt u over uw gebit? U kunt altijd contact met onze praktijk opnemen. Wij zijn te bereiken op 0575-514060 of via de mail info@deoverwelving.nl. Ook kunt u meer informatie over ontstoken tandvlees in de informatiefolder.